20140403-214434.jpg

Havsöring i skåne!

Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /customers/4/1/e/silverbums.com/httpd.www/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 97

Förra helgen var jag, en kompis och pappa iväg och fiskade havsöring längs den skånska kusten. Vi var riktigt taggade för våran första Skåneresa och det skulle bli riktigt skönt att kasta av sig innan premiären hemma på västkusten.

Det hela började väldigt tråkigt, jag hade nämligen glömt minneskorten till både min systemkamera och min lilla vattentäta kompaktkamera skrivbordet hemma. Men några mobilbilder blev det iallafall.069Jag och min kompis Rasmus (spinnfiskaren) 

 

Dagens första plats var ett litet rev längs den nordvästra delen av Skåne som jag studerat noga i Google earth. Den spännande bottenstrukturen och att bottentypen som skilde sig från den annars tråkiga kusträckan gjorde revet till ett intressant ställe enligt mig. De första kasten var lite ringrostiga men jag hittade ganska snabbt tekniken och fiskade mig utåt. Flugan som satt på tafsen var ett egenbundet och obeprövat mönster vid namn stf frede i färgen tan. Alltid kul att testa nya mönster mönster tycker jag.

Jag hade sökt av ganska mycket yta utåt när jag upptäckte att det blev aningen djupare på ett ställe, jag hade hittat en så kallad djupkant. Lyfte flugan och gjorde första bakkastet samtidigt som vågorna rullade in mot mig, kastet flöt på bra och fluglinan skar vinden perfekt. En sista bakkast och dubbeldrag så var en bra bit av linan ute. Vinden hade ökat den senaste halvtimmen och vågorna var inte att leka med tillsammans med de hala, gröna (alger) stenarna på botten. De kunde lätt rubba balansen, bakom mig signalerade Rasmus att han var i kontakt med fisk. Jag tänkte att nu är havsöringarna här. Jag började hemtagningen av flugan samtidigt som en redigt stor våg var på väg mot mig. Jag tappade balansen och var nära att trilla i vattnet när den träffade mig med full kraft. Tur var det att jag inte ramlade, för när jag påbörjade hemtagningen igen tog det stopp. En fin havsöring gick upp i ytan och började ruska med huvudet, det följt av ett gäng kortare rusningar ut mot djupare vatten. Min klass 6:a var rejält böjd och det kändes direkt att det var en öring i det finare formatet som tagit flugan. Jag satte så mycket press på fisken som möjligt och fick in den på grundare vatten där den körde runt en del innan jag fick tag i den. Måttade den snabbt mot spöt och kunde se att den var nära 55 cm, en riktigt fin och blank övervintrare. Farsan tog snabbt några foton och sedan fick den simma hem igen, alltid lika härligt att se fisken simma tillbaka till sitt rätta element.076 - Kopiaca 54 cm blank kustöring!

 

Efter denna fisken kände jag mig ganska nöjd, vi bytte lokal till en kuststräcka lite längre söderut. Ett fint ställe som är hyfsat långgrunt med sandbotten för det mesta, men fina partier med större stenar som det gällde att fiska av extra noga. Började trögt på platsen, men till slut lyckades jag landa  2 st mindre havsöringar på en långsamt infiskad woolly bugger i brun/oliv. Kanske var det borstmask i farten? Jag kände mig väldigt nöjd med mitt första Skånefiske någonsin,  kompisen och farsan inte var lika glada. Båda gick bom… Nu ser jag verkligen fram emot premiären på västkusten, platsen är vald och ledighet från skolan är fixad. Bara några flugor kvar att binda så är jag redo!

Tackar för denna gång Skåne, det blir garanterat fler gånger!

 

3 reaktion på “Havsöring i skåne!”

  1. Fin öring och snyggt rekat! Alltid en fördel vid HÖ fisket att vara mentalt “inställd” på en plats i förväg.

    Lycka till med premiären på västkusten!

    Mvh
    HaLster

Kommentera