DCIM100GOPROGOPR0076.

Tillbaka på ön

Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /customers/4/1/e/silverbums.com/httpd.www/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 97

Åttio mil av kust, brutala pallar och sandbottnar. Datumet var bokat sen en lång tid tillbaka den 10 april åker vi! På Sveriges största och kanske vackraste ö finns inte bara får och raukar utan även ett hyggligt bestånd av havsöring. Alla som fiskat havsöring på kusten vet att bakom varje fisk ligger många timmar av slit, men på ön, den omtalade ön kan även den mest otålige spödängaren komma till tals utan överdriven insats. Lösa rykten florerade om fiskare som landat 20 öringar på en dag. Dock är fiske alltid fiske och allt blir inte alltid som man tänkt sig, även när det gäller Gotland.

DCIM100GOPROGOPR0060.I väntan på den “blå timmen”     

För att vara så effektiva som möjligt och få ut mest fisketimmar tillbringades första kvällen vid “basecamp”. Efter mindre än 5 minuter i vattnet ser jag hur Kobbens spö står i böj. Trevligt med fisk så här snabbt tänker jag och känner hur optimisten inom mig växer. Jag och Ejken följer pallkanten längre ut och instämmer över att tångbäddarna som blandas med djupa “grytor” av sand ser ovanligt heta ut. Plötsligt hörs ett skrik längre ut på pallkanten, “ja! där satt den” Mattes spö gungar obehagligt djupt och vi inser snabbt att det är en finare fisk. Efter bara några sekunders drillande ser vi hur den nyss så djupt böjda klingan förvandlas till ett rakt sträck. “fan! han tog med sig tafsen och hela skiten” något som lätt kan hända när man har 0,28 i spetsen.

DCIM100GOPROGOPR0029. Skymningen kan ofta bjuda på vakfest

I skymning lyckas jag och Ejken lokalisera en lokal som håller vakande öring. Jag lyckas lura två mindre öringar med den klassiska omöborsten, en måstefluga på Gotland. Kvällen lider mot sitt slut och alla är överens om att resan börjat bra.

Dag två börjar med att alarmet ringer 04.30. Planen är att stå i vattnet klockan 05.00 och fiska gryningen. Tyvärr får vi ingen utdelning för vår tidiga uppgång och vi får gå till frukosten tomhänta. Dagen går allmänt segt trotts bra förhållanden. Vid lunch lossnar det och jag lyckas landa en hygglig fisk som bjuder på en bra fight med många rusningar och sköna danser i vattenytan.

DCIM100GOPROGOPR0070.Gotlandsöring som är strax över måttet 

Timmarna går och fisket börjar allt mer kännas som hemma i Sthlm, kasta, kasta, kasta å kasta. Tills nu har vi fiskat över djupare pallkanter och inget har hänt. Efter en stunds vandrande i midjedjupt vatten hittar jag en grundklack som är betydligt längre än normalt. Jag vadar ut cirka 200 meter ut i havet och hittar en sten som går att stå på. Jag byter till den fulaste flugan jag har i boxen, en hybrid som skapades kvällen innan på måfå.  När allt känns hopplöst kan bara en hopplös fluga rädda situationen.  På tredje kastet känner jag hur det tar total stopp. De kommande minuterna följs av darrande knän, pumpande adrenalin och en öm handled. Precis så som det ska vara på kusten, kaos och batalj. Fighten går i tunggungets tecken, jag gör ett tappert försök att håva fisken men min lilla brunöringshåv är på tok för liten. Till min stora glädje har Ejken kommit till undsättning. Tydligen har han sett mig på håll och börjat springa. Efter kanske 15 minuter kan Ejken håva fisken som mäter 82 cm. Den magra formen och skador på fenor tyder på en fisk som varit med om en hel del under leken. Den här fisken hade säkert vägt 7 kilo i toppkondition, men nu väger den 4,5 kg, ingen dålig fisk ändå!

DCIM100GOPROGOPR0076.Inget  vackert barn, men en riktig urinvånare, respekt.

 Hårt slit lönar sig alltså? ja ibland verkar det vara så. 82 cm är för övrigt nytt pb på havsöring, kul att det finns några riktiga “laxskallar” kvar där ute i djupet. // Putte

4 reaktion på “Tillbaka på ön”

  1. Grattis, “där satt den” Putte! Fick Matte något sen då efter tafsbrottet?:) Jag frågade ju sist vi sågs vad det var för liten håv du hade och vad det var du tänkte fånga med den, ha ha nu fick du så du teg:D:D Grattis till en skön resa och nytt PB, otroligt!

  2. Tack! Jo matte fick en blanking på 60cm, fick den aldrig på bild dock. Jo blir nog att köpa ny håv ;)

Kommentera