P1030908

slutspurt på västkusten

Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /customers/4/1/e/silverbums.com/httpd.www/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 97

September börjar gå mot sitt slut, knappt en vecka återstår av havsörings säsongen på västkusten.  Sen väntar en lång, mörk period i en havsöringsfiskares liv. En tid då man lever på alla härliga minnena om stridbara havsöringar, doften av hav och ljudet från vågorna som rullar in mot strandkanten en varm sommarkväll. Jag försöker vara ute så mycket som det går den sista veckan av september, vill verkligen ta tillvara på den sista tiden och skapa de där minnena man lever på under vinterhalvåret .

När det gäller höstfisket på västkusten, kan det vara väldigt trögt och samtidigt extremt bra. Det kan vara varierande dag till dag. Jag har haft blandat resultat på mina senaste pass och ofta är det väldigt korta intensiva huggperioder det handlar om. Man får söka av stora ytor och ibland hittar man bara lite ströfiskar. Men ibland hittar man också små fläckar med stor koncentration av havsöring, vilket jag gjorde i slutet av förra veckan då jag på några timmar landade över 20 st i en och samma liten vik.

P1030906Havsöring i höstfärger!

Det var helt fantastiskt fiske med bra medelstorlek på fisken och hugg i så gott som varje kast. De flesta var runt 40 cm och 3 st passerade 45 markeringen. Alla 24 fiskarna tog på min Long Chenille räka i storlek 8 ( partridge cs54 saltwater shrimp ) som alltid brukar leverera.  P1030911Både blanka och lekfärgade fiskar!

Efter den dagen följde några fisketurer med sämre resultat, ihärdigt nötande och sökande efter aktiv fisk utan någon större framgång. Endast ett gäng mindre fiskar upp varje pass, men jag lyckades inte hitta de där stimmen med havsöring och framförallt inga med storlek. IMG_0708.CR2Höstdag i Bohuslän!

Men så fick jag äntligen en fin fisk på 47 cm och 7 mindre i blandad storlek. Tappade en elak lekfärgad hane efter en lång rusning och ett meterhögt hopp. Den var garanterat var närmare 55 cm och tog som de andra fiskarna nära en liten bäckmynning. Grumligt vatten från bäcken gjorde att flugvalet fick bli en orange, förtyngd  Wolly Bugger som skulle hetsa till sig hugg och synas bra. P103092447 cm havsöring!

P1030928Havsöringarna är fina  när de är färgade.

Bäckmynningar är som sagt heta nu när lektiderna närmar sig för havsöringen, mycket fisk söker sig till områden med sötvatten. Men glöm inte att behandla lekfiskarna med respekt då de är mer värdefulla på lekbäddarna i vattendragen än som döda. Sen är det hett långt ifrån mynningarna också, mycket av den fisk jag fått i höst har varit långt bort ifrån lekbäckarna.

 

Kommentera