we

Laxfrossa i midnattssolens land

Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /customers/4/1/e/silverbums.com/httpd.www/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 97

För tre år sen köpte jag mitt första tvåhandsspö, att bara sätta sig in i materialdjungeln kring lax och tvåhandsfiske är ett jobb i sig. Som öringfiskare i stilla vatten hade jag ingen erfarenhet av fiske i strömmande vatten vilket är en teknik i sig. Min första laxresa blev till Byske, ett välkänt namn i laxsammanhang. Jag lärde mig extremt mycket under denna vecka men fick åka hem tomhänt. I fjol var jag bättre förberedd både på teknik och material fronten, vilket resulterade i min första lax. Den viktigaste lärdomen jag kan dela med mig av är att ha grejer som håller vad gäller spö, backing, shootingline, tafs och krokar. Sen har vi det där med att lura laxen till hugg, aldrig har jag läst så mycket texter om en fisk som kännetecknas av så mycket mystik som laxen. Av egen erfarenhet tycker jag inte att man ska krångla till det i onödan. Gammalt hederligt nötande brukar i slutändan ge lön för mödan. Om inte annat så får man erfarenheter av vad som funkar och inte funkar.

DSC03758

Oberoende av vilket fiske som bedrivs så är det egentligen bara tre parametrar som spelar in hur fisketuren skall utfalla. Tid, plats och val av “bete”. Svårare än så behöver det egentligen inte vara. Är man på rätt plats vid rätt tid med någorlunda rätt “bete” så blir belöningen ofta större än beräknad. Självklart blir det lättare att lyckas med denna ekvation om någon av parametrarna är känd sedan innan. Samtidigt förstår ni säkert hur lätt det kan vara att misslyckas med detta. För hur stor är chansen egentligen att just din drömfisk är på samma plats, vid samma tid som dig, och än mindre att den väljer att hugga på de betet som du valt ut. En bra presentation underlättar självklart och är ofta det som avgör om fisken kommer att syna bluffen eller hugga.

Hur som helst, vi säger att allt har klaffat, tid, plats och “bete”. Då kommer nästa dilemma, en lång och panikfylld kamp. Det är ofta här det går åt pipan, tafsen går sönder, kroken blir rätad eller fisken skakar sig loss. Förhoppningsvis så lär man sig av misstagen och blir lite klokare för varje tappad fisk.

Ångest delux

 Ångest delux

 Men ibland så lyser solen ned på de hopplösa, allt bara flyter och går som på räls. Just detta hände en tidig morgon längs en norrländsk vild lax älv.

Jag och Ejken står i full mundering redan 05.30, morgon illamåendet är påtagligt efter gårdagens sena sänggående. Fötterna och ryggen värker, men vad gör man inte för att vara “först på plats”.  “Men va fan! ser du biljäveln, vem fan är här nu” hårda ord från en nyvaken Ejken. Citatet “en ofiskad sträcka är alltid hetare än en fiskad sträcka oberoende av hur het sträckan än må vara” ekar i minnet.  Mitt förslag blir att åka några kilometer nedströms. Ejken nickar instämmande och färden går vidare nedströms. “Yes det är ledigt” utbrister Ejken när vi närmar oss parkeringen. Som två ivriga pojkar i väntan på lördagsgodis halvspringer vi ner mot älven. Blicken som möter oss vid älven är allt annat än trevlig. En man i 60 års åldern har intagit sträckan och svingar sin bombarda över älven. Vi vinkar gästvänligt mot mannen som börjar röra sig nedströms. “Nu tappade jag all motivation” mumlar Ejken. Vi delar på en redbull och låter mannen fiska sig nedströms.

När mannen är på behörigt avstånd erbjuder sig Ejken att avstå och låta mig gå först. Min första tanke är att ta erbjudandet men vid närmare eftertanke insisterar jag på att han ska få gå först. Till detta finns förstås en förklaring, vilket jag kommer till senare. Han nickar instämmande och rör sig ner mot älven. Ejken fiskar sig lugnt och metodiskt ner längs sträckan. När han är en “klumplängd” bort börjar jag gå ner för att inleda mina första kast.

Jag hinner knappt få ut klumpen innan Ejken skriker “jaaaaaaa! fisk på” till historien hör att Ejken har en 13fotare i klass 9 vilket är ett relativt klent spö för en älv i den här kalibern. Klinga böjs obehagligt djupt och knarret från rullen ekar i morgon luften. “Den här känns riktigt bra” flämtar Ejken medan han rör sig uppströms. Helt plötsligt brakar helvettet loss och den gör en tokrusning uppströms på kanske 100 meter, rusningen avslutas med ett hopp och nu ser vi fisken för första gången. Våra blickar möts och jag ser att det lyser av panik och extas i Ejkens ögon. “Fan såg du! den här är stor” . Jag intalar mig själv att den inte såg så stor ut och säger lugnande att det kanske är en sjua.

Efter några mindre rusningar får Ejken mer och mer kontroll på fisken och pressar den närmare och närmare land. Efter kanske 20 minuters kamp vadar jag ut i vattnet för att försöka “taila” fisken. Jag vadar ut till midjedjupt vatten och kommer perfekt bakom fisken. Det är inte för än nu jag fattar hur stor laxen är, jag får ett kraftigt tag runt spolen och känner hur grov den är. Laxen gör några försök att skaka sig loss men jag håller i för kung och fosterland. De kommande minuterna följs av falsettskrik och gorillavrål, ingen av oss kan tro att det är sant. I älvkanten ligger ett monster till lax.

 we15,1 kg vildlax

Vad jag vet så är det fortfarande den största flugfångade laxen i år för den älven. Kan inte mer än att lyfta på hatten och säga grattis.

Med tanke på Ejkens  fångst så hamnade vi andra lite i “bakgrunden” vilket kanske inte var så konstigt. Själv landade jag 4 laxar varav 3 st runt 10 kilo vilket är mer än jag kunde drömma om, men som sagt blev alla andra laxar små i jämförelse med Ejkens.

DSC03923I väntan på napp

DSC03882Tunggung i midnattssolen 

DSC03870Kobben med sin första lax för resan

DSC03776Lunchrast vid älven

DSC039019,6 kg stål får gå tillbaka

DSC04080Min största för resan

DSC04027Jocke med sin första landade

Resan blev riktigt lyckad och slutade med följande resultat:

15,1 kg, 10 kg, 9,6 kg, 9,4 kg, 7,2 kg samt ett par mindre fiskar mellan 3-5 kg fördelat på fyra stycken. Skitfiske på er // Putte

3 reaktion på “Laxfrossa i midnattssolens land”

  1. Fan vad grymt! Lyckat fiske:P
    Det är kul när allt klaffar och alla får fisk:)

  2. Verkligen marcus! Kunde aldrig tro detta innan vi åkte. Tack och lycka till med ditt framtida laxfiske mannen;)

  3. Absolut Marcus! sjukt bra fiske, kan säga så här i efterhand att vi hade sjukt tur med val av vecka.

Kommentera